onsdag 30 maj 2012

Drönarram

Det är mycket man inte förstår när man börjar med bin, tex det här med drönarram. Vi har en i varje kupa, en tre-delad ram utan vaxkaka i - det fick vi lära oss på kursen. Men varför och hur funkar det?
Nu har jag läst och letat på nätet; så här tror jag det fungerar:
Varroakvalster gillar drönaryngel bättre än andra larver (varför?)
Om bina får bygga själv bygger de större celler än de som blir på vaxkaka (varför?)
I stora celler läggs det mest drönarägg (varför?)

Alltså: med en drönarram får man drönaryngel för att bina får bygga celler själv och om man sen tar bort de cellerna så får man förhoppningsvis bort många varroakvalster.


Kan det stämma? - känns lite långsökt.

2 kommentarer:

  1. Varför varroa mest gillar drönaryngel vet jag inte, kanske för att de är lite större? Det är också svaret på varför de bygger större celler när de får en tom vaxram, för att alla förpräglade vaxskivor som vi sätter i ramarna styr dem att göra arbetarceller där.

    Jag har ett samhälle där bina har gjort drönarceller längst ner på ramarna, där ser man att drönarna sticker ut lite som "pucklar". Drottningen lägger obefruktade ägg i större celler, de blir drönare. Om ett arbetsbi blir äggläggande så _kan_ det ju bara lägga obefruktade ägg, då säger man att samhället "pucklar" för då dyker det upp drönarlarver överallt!

    SvaraRadera
  2. Skulle också tillägga att samhället som har drönarceller på de vanliga vaxkakorna, inte bygger drönarvax i drönar-ramen, de tycker väl att de har tillräckligt med drönare!

    SvaraRadera