måndag 20 augusti 2012

på burk

Efter massor av dagars rörande så plötsligt var honungen färdig. Jag tyckte att det kändes svårt att veta när den var klar men när du nu är färdig för att tappa på burk känns det väldigt tydligt. Idag så honungen ut som "vanlig" honung, annorlunda i färgen och stelare.
Tappade upp på burkar, gick bra, 700 g i varje, det blev 45 burkar från de 24 ramarna vi slungat. Vi sparade lite och tänkte ha som något slags ymp till nästa omgång vi ska slunga.


2 kommentarer:

  1. Hej!

    Strålande läsning för en blivande nybörjare som jag! Jag har nyss satt tänderna i er blogg och läser den i kronologisk ordning. Hittills har jag alltså kommit hit, och nu undrar jag om du kan förklara för en som inte ens är novis än varför honungen ska röras/ympas, och hur man avgör när den är färdig. Av vad jag läst hittills har jag förstått det som att man gör det för att honungen ska kristalliseras och bli fastare, men jag misstänker att jag har missuppfattat nåt. Har inte det med nektarns beskaffenhet att göra? Och varför skulle man inte vilja ha mer lösgörande honung?

    Tack på förhand för svar!

    SvaraRadera
  2. Tack, roligt att du uppskattar bloggen. Röra honungen måste man göra för att den inte ska kristallisera för "hårt". När man slungar den som är den flytande och om den bara får stå stå stelnar den till väldigt hård honung. Genom att göra i den varje dag så blir kristallerna mindre och honungen mjukare (tror att det är så det funkar i alla fall)

    Ymp är ett sätt att "lura" honungen att kristallisera genom att den flytande honungen tydligen då antar samma kristallstruktur som den honung man ympar med. Så det blir ett sätt att få honungen till rätt konststens.

    Att veta när honungen är färdigt tyckte jag kändes väldigt osäkert första gången vi hade slungat men plötsligt en dag så hade honungen i tappkärlet fått en konsistens som jag bara förstod betydde "färdig" :)

    SvaraRadera