tisdag 7 augusti 2012

första slungningen

Så - då har vi slungat för första gången, gick bra tror jag. Försökte läsa i biboken, men blir bara sur när jag läser den - den ger verkligen ingen som helst hjälp när man ska slunga första gången. Hittade häftet "Min första sommar som biodlare" där det faktiskt stod lite vettig info.

Vi bestämde oss för att ta en låda från vårt "bästa" samhälle. Vi lyfte upp ram för ram, borstade av alla bina och satt ner ramen i en tom låda och la på ett lock. Lyfte över 10 ramar, det gick rätt bra att få bort bina. Låda fylld med honung men utan bin:


Sen skrapade vi av vaxet med en avtäckningsgaffel, ganska svårt att hitta "rätt" nivå, dvs inte att gå för djup eller för grunt så att det blev vax kvar. Kändes som att vi kanske gjorde det lite för noggrant, verkar inte göra så mycket om det är lite vax kvar, bara man öppnat cellerna. Vi hade en plastbalja och ett galler som stöd under.

Sen ner i slungan, 4 ramar åt gången. Svårt att veta hur länge man skulle veva men vi körde en stund, först ena sidan, sen vända och till sist sida 1 en gång till.

När vi slungat färdigt tömde vi över honungen till en stor hink via två silar. Vi fick ställa upp slungan på lite brädor för att kunna få in hinken under. Blev en väldig massa honung, ca 17 kg inkl hinken.
Nu ska vi bara förstå hur länge och mycket man ska röra i honungen innan den ska ner i burkar. (och slunga resten av lådorna förstås...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar