söndag 25 november 2012

Oxalsyra

Har behandlat med Oxalsyra idag för första gången. Tror att det här är en bra tid, fortfarande plusgrader och säkert inga yngel (tror jag). Hade köpt oxalsyra-2-hydrat (C2H204*2H2O), dvs oxalsyra dihydrat - ett vitt kristallint pulver. Vi köpte en burk som var enkel att använda. I den hällde man 250 gram socker upplöst i 250 gram varmt vatten, jag värmde i mikrovågsugnen till 40 grader.

Sen hällde man bara i den varma vatten/socker blandningen, skruvade på locket och skakade om till allt löst sig. Väldigt enkelt och man behövde inte joxa med Oxalsyran.
Dosen skulle räcka till 15 samhällen vilket var lite onödigt mycket för våra tre samhällen men men.

Sprutade med en stor spruta, ca 35 ml i Alfa och Beta samhällena och 20-25 ml i lilla Gamma. Såg bra ut, fortfarande så är Beta lite aktiva och har inte riktigt bildat något klot. Lite arga också - jag blev stungen av ett ilsket Beta bi...

Vår avläggare gamma är liten, inte så många bin där, får se om de klarar sig.

lördag 10 november 2012

Titta till

Tittade till våra samhällen idag. Såg bra ut tror jag, Två samhällen, Alfa och Gamma har skapat vinterklot, eller åtminstone vintercylinder. Det tredje samhället Beta verkade lite mer vakna är, det var lite bin ute och flög och de var mer utspridda inne i kupan.

onsdag 10 oktober 2012

Myrsyra del2

Tog bort vettexdukarna idag och tömde varrogaller.

alfa: många döda bin 100+ och 50 kvalster
beta: några döda bin ca 25 och 20 kvalster
gamma: något dött bi och 2 kvalster.

Alfa är ju störst med flest bin. Vet inte om det är bra eller dåligt, men läste om nån som hade 1000 kvalster så jämfört med det var det ju bra.

söndag 7 oktober 2012

Myrsyra

Har idag för första gången behandlat samhällena med myrsyra. Försökte läsa på innan, som vanligt är det svårt att få klarhet i hur man ska göra, boken vi fick på kursen hjälpte som vanligt inte. Det bästa jag hittade att läsa var Preben Kristiansen "Varrobekämpning med ekologiska metoder".

Så här gjorde jag, 60% myrsyra, 20 ml per låda med 10 ramar i. Jag la en vettexduk överst i lådan (sopade bort bina först) och sprutade på myrsyran. Hade satt en lite slag på sprutan, det underlättade att suga upp myrsyran. På de samhällen vi invintrar på två lådor, gjorde jag det på båda lådorna.



Jag gjorde rent varroagallret under innan så vi sk kunna se hur mycket kvalster rum ramlar ner.

lördag 6 oktober 2012

Ringblommeolja

Gjorde en till omgång cerat idag. Den här gången hade jag i rapsolja som jag haft blad från ringblommor liggande i. Jag hade plockat kronblad från ringblommor i trädgården och haft dem liggande i oljan nån dag.
Sen silade jag blandningen genom en te-sil. I övrigt gjorde jag som sist - läs här
Cerat

Blev mycket bra, har fenomenalt lena läppar nu:)

lördag 29 september 2012

försäljningen

Nu har vi sålt 60 burkar (700 grams), snittpriset så här långt är 87 kr kilot, inklusive de vi givit bort gratis (i enlighet med det gamla tricket "första silen är fri").

Det har gått lätt att sälja - kunde definitivt sälja mer. Så antingen får vi se till att producera mer honung nästa år, eller så får vi höja priset :)

söndag 23 september 2012

Läppcerat

Nu har jag lyckats få till riktigt bra cerat. Så här gjorde jag.

1/ Ett stycke gammal kastrull - i den kokade jag upp vatten och la i en klump avtäckningsvax, ca 1-2 knytnävar stor klump. Det fick koka upp tills vaxet smält.
2/ Sen hällde jag vätskan i en stor pappmugg (engångs) genom en tygbit för att sila bort skräp. Tygbiten var en gamma ganska glest vävd gardin(?).
3/ Skräpet fastnade i tyget och i muggen blev en vaxvattenblanding som ganska snart stelnade uppifrån. Överst bildades en kaka, ca 1-2 cm tjock som jag kunde lyfta upp när allt svalnat. (vätskan som var kvar hällde jag inte ut i vasken utan gick ut och slog bort)
4/ Vaxkakan smälte jag sen i microvågsugnen (igen i en engångsmugg). I det smälta varma vaxet hällde jag sen rapsolja - ungefär lika mycket som det smälta vaxet och sen droppade jag i några droppar pepparmyntolja. Om man smälter blandningen i en pappmugg kan man forma en lite pip i/av muggen som gör upphällandet i de små cerathållarna lättare.
5/ häll upp den varma smälta blandningen i cerathållare.
Klart!
Cerat


Känner mig väldigt nöjd, blev mycket bra. Lite kladdigt att hålla på med, bra med engångsgrejor som man kan slänga när man är klar, men definitivt värt omaket. Nu ska jag testa att göra cerat med citron och en variant med ringblomsextrakt i.




fredag 14 september 2012

Vinterfoder

Idag kollade vi foderläget - helt tomt i alla tre foderlådorna, så nog hade bina hittad dit alltid. Hällde på resten av fodret, totalt 16 kg till avläggaren och 24 kg Bifor till vart och ett av de andra samhällena.

Måste säga att det fungera väldigt bra med foderlådorna, kommer inte ihåg vad de kostade men enkla att använda.

tisdag 11 september 2012

Sista honungen

Ikväll tappade vi upp det som blev den sista honungen för i år, blev 6 kg till så totalt fick vi ihop 52 kg honung på två samhällen (ej medräknat ett par burkar nyslungad honung som vi tog). Känns bra. Alfa gav mycket mer så det är inte 26 kg per samhälle.
Satte också på foderlåda till Beta.

lördag 8 september 2012

Vinterfoder

Idag har vi satt på foderlåder på två av samhällena, dels avläggaren - gamma, dels alfa. Tog också sista skattlådan från beta. Från avläggaren tog vi två honungsramar och satte i nya. Blev 8 ramar att slunga
Såg inte nån drottning, men hoppas att allt var bra. Mycket bin i avläggaren som är på en låda, lite glesare i alfa, ska nog minska till en låda där också.

Svårt att förstå hur det ska funka med foderlådan, vi satte dit den, hällde i Bifor, dit med plexiglasbiten. Inte strömmade det upp massa bin inte, hoppas de hittar dit. Kan det vara för kallt för att de ska orka hämta käk från foderlådan, inser att vi kanske är lite sent ute.



Satte även dit pinnen för att göra ingångarna smalare.

onsdag 29 augusti 2012

etikett och slungat mer

Idag slungade vi 10 ramar till, gick bra. Kollade Alfa och Gamma samhällena, hittade inte drottningen men såg larver så det kändes bra. Det betyder att "nöddrottningen" i Alfa har varit ute och blivit befruktad och är igång.

Har också fixat en egen etikett, känns ok

måndag 20 augusti 2012

på burk

Efter massor av dagars rörande så plötsligt var honungen färdig. Jag tyckte att det kändes svårt att veta när den var klar men när du nu är färdig för att tappa på burk känns det väldigt tydligt. Idag så honungen ut som "vanlig" honung, annorlunda i färgen och stelare.
Tappade upp på burkar, gick bra, 700 g i varje, det blev 45 burkar från de 24 ramarna vi slungat. Vi sparade lite och tänkte ha som något slags ymp till nästa omgång vi ska slunga.


söndag 12 augusti 2012

Slungat mer

Idag tog vi 10 ramar till, allt vi slungat är nu i samma hink, en 36? liters hink som nu är full.

lördag 11 augusti 2012

Många bin på fel ställe

Lämnade dörren öppen till rummet där vi slungat honungen och där de ramarma vi slungat från stod. Det var dumt, när jag gick dit nån timme senare var där full av bin som hämtade resterna av honungen. Smart av dem att hitta dit, dumt av mig att lämna dörren öppen...
När jag stängd dörren var det massor av bin som kom och försökte hitta in.Imponerande hur snabbt de lyckats tala om för varandra var det fanns mat.


torsdag 9 augusti 2012

Bytt ramar

I dag har jag tagit två ramar från Alfa (det är vårt samhälle som nu har en "nöddrottning") och två ramar från Gamma (vår lilla avläggare) och slungat dem. Jag satte dit utbyggda ramar så att de ska få lite plats att lägga yngel på. Hoppas det funkar.

tisdag 7 augusti 2012

första slungningen

Så - då har vi slungat för första gången, gick bra tror jag. Försökte läsa i biboken, men blir bara sur när jag läser den - den ger verkligen ingen som helst hjälp när man ska slunga första gången. Hittade häftet "Min första sommar som biodlare" där det faktiskt stod lite vettig info.

Vi bestämde oss för att ta en låda från vårt "bästa" samhälle. Vi lyfte upp ram för ram, borstade av alla bina och satt ner ramen i en tom låda och la på ett lock. Lyfte över 10 ramar, det gick rätt bra att få bort bina. Låda fylld med honung men utan bin:


Sen skrapade vi av vaxet med en avtäckningsgaffel, ganska svårt att hitta "rätt" nivå, dvs inte att gå för djup eller för grunt så att det blev vax kvar. Kändes som att vi kanske gjorde det lite för noggrant, verkar inte göra så mycket om det är lite vax kvar, bara man öppnat cellerna. Vi hade en plastbalja och ett galler som stöd under.

Sen ner i slungan, 4 ramar åt gången. Svårt att veta hur länge man skulle veva men vi körde en stund, först ena sidan, sen vända och till sist sida 1 en gång till.

När vi slungat färdigt tömde vi över honungen till en stor hink via två silar. Vi fick ställa upp slungan på lite brädor för att kunna få in hinken under. Blev en väldig massa honung, ca 17 kg inkl hinken.
Nu ska vi bara förstå hur länge och mycket man ska röra i honungen innan den ska ner i burkar. (och slunga resten av lådorna förstås...)

måndag 6 augusti 2012

handlat och kostnader del 2

Då har vi köpt prylar för att kunna slunga, En handdriven rostfri slunga för 4 ramar, hinkar, burkar, silar och omrörare.

















Det blev en sån här slunga: 4-ramars handdriven


När det gäller kostnader så blir det dyrare och dyrare. Sist jag räkande var jag uppe i 12.186 kronor (se inlägget här)
Nu har vi köpt grejorna idag, kostade 4.900 kronor totalt och dessutom köpte vi tidigare till vår avläggare,kupor, grejor, färg, drottning för 2.100 kronor.

Så totalt har vi nu lagt ner häpnadsväckande 19.100 kronor...

Genomgång och snart slungningsdags

Idag gick vi igenom två av kuporna, dels avläggaren som fick en ny drottning förra veckan, allt såg bra ut, hon var runt och la ägg. I det välta samhället där drottningen dog finns nu klart en drottning men vi hittade henne inte.

Började fundera på det där med slungning, känns lite svårt. Läste i "Boken om biodling" och det känns ännu svårare. Jag måste säga att jag tycker den boken är väldigt dålig, krånglig, svarar aldrig på de frågor man har som nybörjare och allmänt obegriplig. Skulle vilja ha en steg för steg guide.

Ska köpa en slunga, blir nog en 4-ramars handvevad.


tisdag 31 juli 2012

Ny drottning

Idag satte vi till en ny drottning till avläggarkupan. Hoppas det funkar...

måndag 30 juli 2012

Går dåligt nu

Det går inget bra med bina nu, Vårt tidigare starkaste samhälle måste ha förlorat sin drottning när kuporna välte :( Och vi har inte förstått det förrän idag. Jag trodde att man tydligare skulle märka om samhället var drottninglöst men det har vi inte gjort. Idag när vi noga gick igenom kupan förstod vi att de måste ha fött upp en ny drottning själva, vi hittade henne inte men allt tyder på det.

Vår avläggare krånglar också, de måste ha dödat drottningen där, kan inte förstå varför. Hon är i alla fal försvunnen, och det fanns massor av drottningceller där :( Vi får köpa en ny drottning och hoppas att hon kan komma in i samhället.


fredag 20 juli 2012

Till akuten!

När vi på eftermiddagen igår städade upp i de välta kuporna hade jag fel handskar på mig, tog några för tunna handskar som bina dessvärre kunde sticka igenom. Jag fick ett par stick innan jag bytte handskar, tänkte inte så mycket på det.
På kvällen började jag få ont i händerna och de började svullna, det kliade som tusan också. Jag tog ett allergipillar och hoppades att det skulle bli bättre. Jag sov dåligt på natten, kliade mycket.

Nu på morgonen var händerna ännu mer svullna. Jag ringde vårdcentralen och de tyckte jag skulle komma in. Åkte till akuten och fick cortison, 4 mg Betapred. en dos idag och en imorgon.

Känns redan bättre. Men jag fick mig en tankeställare, man måste vara försiktig.

torsdag 19 juli 2012

Kris! Välta kupor

Idag när vi kom hem efter att ha varit borta några dagar hade vår två stora kupor ramlat framåt! Eftersom vi har spännband om dem så hade de hållits ihop.
Kan bara inte förstå hur det kan ha hänt? Det är väldigt vindskyddat där de står, vad kan ha hänt?

Vi reste samhällena upp, massor av krossade bin, ramarna hade pressats ihop, och de hade börjat med vildbyggen i överkanten. I det ena hittade vi drottningen såg den inte i det andra samhället. Vet inte riktigt hur de klarar en sån här sak. Vi får vänta några dagar och se.

torsdag 12 juli 2012

Inga flygbin

Tittade till avläggaren, verkar gå bra. Drottningen hade ätit sig ur sin lilla bur och var i full gång.
Lite konstigt med ett samhälle där inga bin flyger ut och in från men snart skall de väl vara igång.

fredag 6 juli 2012

Avläggare

Trots att det kanske är lite sent bestämde vi oss för att göra en avläggare. Har köpt en till kupa och i kväll tog vi 4 ramar från vara befintliga samhällen, två yngelramar från det starkare samhället och en yngelram och en foderram från det lite mindre samhället.
Sen tillsatte vi en ny drottning som vi köpt av grannen.



Vi ställde det nya samhället en liten bit (ca 2 meter) från de andra kuporna, men inga andra hyss med grankvistar eller något

söndag 24 juni 2012

Bimöte och varoa


Idag hade vi bimöte med gänget från kursen hemma hos oss. Gick igenom kuporna och fick lite mer tips. Allt såg bra ut, hittade båda drottningarna. Läraren tyckte det såg lite trångt ut och de kan ju stämma eftersom vi i förra veckan tog bort drottningceller (eller vise-celler som en del envisas med att säga, oklart varför, verkar bara bidra till förvirring för nybörjare...).
Frågan är vad man ska göra då, jag tror det finns tre alternativ; hålla efter drottningceller, göra en avläggare, ge samhället mer plats genom att ge dem en yngellåda till. Får se vilket vi ska välja, det finns många som säger sig veta vilket som är bäst att göra.

Se tittade vi i cellerna vi skar ut från drönarramen, ganska släbbigt, fullt med feta larver (våra höns blev glada när de fick äta upp dem). Vi hittade väldigt få varorakvalster, totalt bara två stycken, syns på bilden nedan på larverna på gaffeln. Lite rödbruna, fästingliknande saker som knatade runt.
Tror att det var få kvalster och alltså bra.

onsdag 20 juni 2012

drottningceller och tabbe

Ikväll har vi gått igenom kuporna helt och hållet, tittat på varenda ram. Insåg att vi gjort bort oss, har inte rensat drönarramen på ett par veckor så där hade det varit full fart,  fött massor av drönare och kanske då extra mycket varroa istället för att vi plockat bort varoa på larverna - klantigt. Men nu tömde vi drönarramen så att det går att bygga nya drönarceller.

Sen hittade vi drottningceller med ägg i i båda kuporna, två drottningceller i varje kupa med ägg och några tomma. Ena var ganska långt gången. Skönt att vi upptäckte dem idag. Vi hoppas det beror mycket på det konstiga och kalla vädret vi har haft. I den "lilla" kupan fanns drottningcellen i den understa bilådan, trots att vi fått höra att det är väldigt ovanligt att det byggs drottningceller där.

Det är svårt att ta eller hitta en bra bild på drottningceller, det är en knölig stor cell, lte som drönarcell men större och "hängande". Här finns en rätt bra bild: drottningceller

måndag 18 juni 2012

dragväxter

Hittade en länk till en lista över dragväxter och om de ger nektar eller pollen
http://www.biforening.se/wp-content/uploads/Dragv%C3%A4xter-v3.htm

Nektar är det som ger honung om jag förstått allt rätt...

Hittade en snygg video om bin från Bee Urban

söndag 17 juni 2012

En skattlåda till

Idag har jag satt på en skattlåda till på vårt starkaste samhälle. De hade börjat samla honung i alla ramar och börjar täcka upptill i 5-6 av ramarna. Då har vi fått höra att det är dags för en skattlåda till.
Det svagare samhället är lite efter, bara börjat täcka i tre av ramarna och inte honung i alla än så där väntar vi lite med att sätta på en låda till.

Så nu är det fyra lådor i den ena kupa och tre i den andra:

söndag 10 juni 2012

Stungen!

Idag blev jag stucken för första gången, gjorde faktiskt ondare än vad jag trott, men gick över fort.

Det hände när jag tog bort träbiten som gör öppningen i vår universalbotten mindre. Borde säkert ha gjorts för nån vecka sedan men jag har missat det. Nu är det en ganska stor springa för bina att flyga ut och in.

Det stora samhällets skattlåda är nu fullt utbyggd, det mindre har kanske 6 utbyggda ramar.

onsdag 6 juni 2012

Äntligen varmare

Efter nästan en vecka med uruselt väder, regn, blåst och 5-10 grader var det idag lite finare, i alla fall sol och 15 grader. Så vi tittade till våra bin för att se hur de mådde.

De verkade må bra, inte för att jag riktigt vet hur vi vet det men det var i alla fall full aktivitet. Vi så täckta yngelceller, täckta honungsceller, pollen men såg inte drottningen.


 


Tömde varroagallret, verkade vara mest pollen där.




onsdag 30 maj 2012

Drönarram

Det är mycket man inte förstår när man börjar med bin, tex det här med drönarram. Vi har en i varje kupa, en tre-delad ram utan vaxkaka i - det fick vi lära oss på kursen. Men varför och hur funkar det?
Nu har jag läst och letat på nätet; så här tror jag det fungerar:
Varroakvalster gillar drönaryngel bättre än andra larver (varför?)
Om bina får bygga själv bygger de större celler än de som blir på vaxkaka (varför?)
I stora celler läggs det mest drönarägg (varför?)

Alltså: med en drönarram får man drönaryngel för att bina får bygga celler själv och om man sen tar bort de cellerna så får man förhoppningsvis bort många varroakvalster.


Kan det stämma? - känns lite långsökt.

söndag 27 maj 2012

Kostnader

Det första kilot honung blir rätt dyrt... Det här har vi lagt ner så här långt:


Medlemskap SBR 2011
       200 kr
Medlemskap SBR 2012        500 kr
Kurs + material     1 015 kr
Kurs           915 kr
Bok        500 kr
2 skyddsjackor     1 050 kr
2 kupor     2 056 kr
Ramar, spärrgaller, vax mm     1 500 kr
Kupfärg        250 kr
2 bi samhällen     4 000 kr
El trådspännare        200 kr
SUMMA   12186 kr



torsdag 24 maj 2012

Skattlåda på

Ikväll satte vi på första skattlådan och spärrgallret. Börjar se ut som en riktig bikupa nu.
Kurt som vi köpt bina av var förbi med 4 yngelramar för att förstärka samhällena, vi satte ner två ramar i varje kupa. Vi skar också bort en av tredjedelarna i en drönarram.


Nu väntar vi bara på honungen....

söndag 20 maj 2012

Mycket grejor

känns som oändligt många prylar som behövs och oändligt många olika varianter. T.ex. skyddkläder, pust, trådspännare...
Vi har valt skyddsjacka istället för overall, känns bra så här långt, lite smidigare med jacka och verkar ge bra skydd. Klart än så länga har vi inte gjort något som verkligen retat bina så vi får väl se. Köpte den här jackan 



Pusten är en mellanstor, som vi eldar med torv vi fick av grannen.


Till trådspänning och smältning köpte vi en lite transformator, verkar funka bra.

lördag 19 maj 2012

andra yngellådan

Idag satt vi på yngellåda två på våra två samhällen. Det verkade trångt i första lådan, mycket bin mellan alla ram och de hade börja bygga lite på plasten överst. Vi satte den nya yngellådan över den första, läste att de finns de som sätter den under men kändes bättre och inte minns lättare att sätta den över.

Efter mycket funderande och tvekan valde vi att ha 8 utbyggda ramar och 2 med bara mellanvägg i de nya yngellådorna, och en 3-delat drönarram, får hoppas det blir bra.


Bina tog i alla fall direkt de nya ramarna i anspråk, bara 15 minuter efter var det många bin uppe.

söndag 13 maj 2012

Äntligen!

Nu är de på plats!

Vi fyllde våra kupor med 10 fulla ramar var igår kväll och fick sen kuporna körda till oss.

Känns nästan overkligt att fått hit bina, full rulle nu - i alla fall en massa bin på väg ut och in. Hoppas de mår bra. Körsbärsträdet är fullt av bin. 
Våra samhällen är invintrade i en låda, men vi ska väl snart sätta på en låda till.


lördag 5 maj 2012

Läget, läget, läget

Alla säger att var du placerar dina bikupor är väldigt viktigt. Det är alla överens om men inte mycket annat.

Öppningen mot öster, nej öppningen mot väster,nej öppningen mot söder. Nej absolut inte mot söder...

Vi har jagat runt i trädgården för att hitta ett bra ställe. Lä verkar viktigt och begripligt. Inte under träd så att det droppar ner på kupan efter regn och dagg. Och mycket sol. Men hur hittar man allt det?

Hos oss som bor ganska öppet är det rätt blåsigt. Efter mycket tvekan och flyttande av benställningen så har vi nu valt en plats som prioriterar lä, som ger sol hyfsat tidigt, kanske vid 9-10 tiden och där det är soligt fram till 4-5 tiden. Öppningarna blir mot sydväst.

Så får vi se hur det funkar.

(har fått tips om att ett sett att hitta en bra plats är att se var snön försvinner först på våren. Det stämmer bra för den plats där vi satte kuporna)

lördag 21 april 2012

Ställning till kuporna

Nu har vi byggt en enkel ställning att ställa kuporna på. Jag byggde en enkel "bänk" av lite restvirke.

Den blev ca 2 meter lång, jag vill kunna ha två kupor på den och plats emellan för att kunna ställa lådor när man jobbar med dem. Jag byggde den med små korta ben för att få upp den lite från marken, utan att göra den för hög så att det blir onödigt jobbigt att lyfta lådorna. Nu är den ca 25 cm hög.


Avståndet mellan de två bärande bjälkarna är avpassade så att de passar till Nackakupans botten.

söndag 15 april 2012

Målning av bikuporna

Bikuporna behöver målas innan de sätt ut. Det har varit svårt att få fram vilken typ av färg man ska ha, det verkar finnas många olika åsikter om det.
Vi tänkte testa med den här färgen som var den som vår färghandlare föreslog. Så får vi hur det fungerar.


Det är en vattenbaserad oljefärg. Det finns de som säger att man ska använda "riktig" oljefärg för att det inte ska bli för tätt men det tror jag inte riktigt på när man använder plats/polystyren-kupor som vi, de måste vara väldigt täta med eller utan färg

tisdag 10 april 2012

Köpt kupor idag

Köpte kupor idag efter en del funderande på sort och typ och leverantör.
Blev Nacka-kupan, inte för att vi gjort någon noggrann analys utan mest på grund av att den vi ska köpa bina av har Nacka-kupan och att vår närmaste återförsäljare sålde Nacka-kupan

Handlade hos Sigtuna Honung http://www.sigtunahonung.se/ - kan verkligen rekommenderas, mycket bra och hjälpsamma. Blev två kupor med 4 lådor lågnormal LN till var. Var lite i valet och kvalet om vi skulle köpa 2 LN och 2 HLS till varje kupa. En HLS-låda är lite mindre och blir lättare att lyfta även full med honung men vi bestämde oss för att börja med enbart LN-lådor.

Vi valde en "universalbotten" som verkade smart. Läs mer om den här http://www.pixonia.com/universalbotten2011.pdf


För varje kupa köpte vi:

  • botten + "galler" till baksidan
  • 4 LN lådor + "lister" till kanterna
  • Tak
  • Spärrgaller
  • Genomskinligt plast-"lock"
  • Foderlåda

söndag 8 april 2012

Start på bibloggen

Vi ska börja med bin. Vi har läst och gått kurs och sökt. Det finns massor av information men trots det är det svårt att hitta praktiska tips och beskrivningar på hur man kommer igång.

Därför tänkte vi här skriva om våra steg att komma igång som biodlare. Både misstag och framgångar förhoppningsvis.

Thomas & Linda